Μετά από αρκετές εβδομάδες, είχα ένα ηλιοβασίλεμα με ουρανό αρκετά καθαρό. Χρησιμοποίησα Av mode και έκλεισα το διάφραγμα στα f/13 για να έχω καλό βάθος εστίασης, ώστε να έχω στο φόντο το βουνό των θεών, Όλυμπος σωστά εστιασμένο. Μια που δεν είχα τρίποδο μαζί μου ανέβασα το ISO στα 400 και πέτυχα μια ταχύτητα κλείστρου 1/125 ώστε να έχω σταθερή φωτογραφία. Επέλεξα μέτρηση spot, οπότε πέτυχα ωραία τα χρώματα της δύσης και τα σύννεφα στον ουρανό. Το ερώτημά μου είναι αν ήθελα να έχω λίγο πιο φωτεινό το forderground χωρίς να υπερφορτίσω τον ουρανό, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω άλλη μέθοδο φωτομέτρησης ή τι άλλο; (Έχω ακουστά ότι αυτό γίνεται με 2 φωτογραφίες στο photoshop - blend).
Καλησπέρα,
Оценка работы
Πολύ όμορφο και ζεστό τοπίο. Οι θερμοί τόνοι και οι έντονη αντίθεση τονίζουν και αναδεικνύουν το θέμα μας. Μου αρέσει το πως αποδόθηκαν τα χρώματα, ειδικά το μενεξελί του ήλιου. Αυτό σημαίνει πως η ισορροπία λευκού, αν και στον αυτόματο, επιλέχθηκε σωστά.
Замечания и рекомендации
Όσο αφορά το ερώτημά σας, όταν τραβάμε κόντρα σε φωτεινή πηγή (contre-jour), το σκοτεινό πρώτο πλάνο είναι αναπόφευκτο. Αν προσπαθήσουμε με κάποιο τρόπο να ανοίξουμε το πρώτο πλάνο, το φόντο θα αρχίσει να δείχνει είτε υπερφωτισμένο (διότι θα ανοίξει μαζί με το πρώτο πλάνο), είτε μουντό (διότι θα αρχίσει να χάνεται η αντίθεση). Μπορούμε πάντα να κάνουμε χρήση του φλας, αλλά έτσι η εικόνα μας θα δείχνει πιο επίπεδη.
Σε ελεγχόμενες συνθήκες φωτισμού, όπως για παράδειγμα αν τραβάμε ένα παράθυρο μέσα από το δωμάτιο, μπορούμε να φωτίσουμε το πρώτο πλάνο με βοηθητική πηγή φωτός ή ένα ανακλαστήρα. Όταν όμως έχουμε να κάνουμε με τοπία (δλδ μεγάλη έκταση) είναι πολύ δύσκολο να φωτίσουμε το foreground δίχως να αλλοιώσουμε το αποτέλεσμα (μιλάμε πάντα για φωτογραφία κόντρα στο φως). Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να τα χουμε όλα... κάτι θα κερδίσουμε, κάτι θα χάσουμε.
Στο στάδιο της επεξεργασίας της φωτογραφίας, υπάρχει μια πληθώρα από λύσεις.
- Μια είναι να τραβήξουμε 2 διαφορετικές φωτογραφίες με διαφορετική έκθεση και να τις ενώσουμε κρατώντας τα σημεία που επιθυμούμε από κάθε φωτογραφία. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε σίγουρα μια σταθερή επιφάνεια (πχ τρίποδο) για να έχετε 2 όμοια κάδρα.
- Μια άλλη λύση είναι να ντουμπλάρουμε την φωτογραφία και να επεξεργαστούμε την μια κόπια όπως θέλουμε, ύστερα να τις ενώσουμε όπως και στην πάνω περίπτωση.
- Μια εναλλακτική λύσει, είναι να τραβήξουμε την φωτογραφία σε RAW μορφή και μετά να παίξουμε με τις αυξομειώσεις των χρωμάτων στην επεξεργασία.
Выводы
Η φωτογραφία είναι αποδεκτή
Γνωρίζω μια λύση κατά την οποία τραβάμε raw και κάνουμε φωτομέτρηση expose for the highlights. Κατόπιν βάζουμε την φωτογραφία σε photoshop και ανεβάζουμε τα shhadows και τα blacks. Βέβαια αυτό λειτουργεί καλύτερα με μηχανή full frame που έχει μεγαλύτερο δυναμικό (περισσότερα stops). Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.
Αν τραβάμε ένα ηλιοβασίλεμα ως κύριο θέμα (και όχι ως χρωματικό φόντο), θα πρέπει να υπάρχουν οι έντονες αντιθέσεις για να μην χαθούν τα έντονα χρώματα του ανάμεσα σε άλλα δευτερεύοντα. Εκτός τούτου, ανοίγοντας την φωτογραφία, μπορούμε να δούμε πως το πρώτο πλάνο δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το κυρίως θέμα μας είναι ο ουρανός.
Στην προκειμένη περίπτωση, προσωπικά θα συνιστούσα να είχατε κόψει το έδαφος και να παίρνατε περισσότερο ουρανό. Δλδ να τοποθετούσατε τον ορίζοντα σύμφωνα με τον κανόνα των τρίτων. Επισυνάπτω παράδειγμα.
Όσο αφορά την λύση που προτείνετε, δεν είναι ανάγκη να τραβήξετε με expose for the highlights, μπορείτε να κάνετε την συγκεκριμένη ρύθμιση στο PS και στην φώτο που έχετε.
Μάλιστα, μου αρέσει η φωτογραφία που κάνατε, αφαιρώντας έδαφος και εφαρμόζοντας τον κανόνα των τρίτων. Στο θέμα σύνθεση (composition), θέλω αρκετή δουλειά ακόμα. Και πάλι ευχαριστώ.
Αν έχετε χρόνο και δυνατότητα, η σχολή έχει και πρόγραμμα που αφορά την σύνθεση - ΣΎΝΘΕΣΗ. ΒΑΣΙΚΈΣ ΑΡΧΈΣ. Αν χρειαστείτε κάτι άλλο, μην διστάσετε να με ρωτήσετε.