Работы студентов фотошколы

Задание: «Άσκηση ελεύθερου θέματος»
Image-square_50
Image-normal
07.03.2017, 02:03
Image-square_360Tamara Fieva,
преподаватель

Оценка работы

Μου αρέσει ιδιαίτερα αυτή η λήψη. Η κλίση του κάδρου (διαγώνια) δίνει στην εικόνα μια δυναμική. Έχει γίνει καλή εστίαση στους παγοκρυστάλλους, με αποτέλεσμα παρόλη την ομοιογένεια του χρώματος του κάδρου, αυτοί να αποκολληθούν από το φόντο.

Замечания и рекомендации

Εδώ για να δώσετε περισσότερο φως στο πάγο, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την υπερέκθεση και να την ανεβάσετε στο +2.

Выводы

Η φωτογραφία είναι αποδεκτή.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω, πως λόγω της έλλειψης των EXIF-δεδομένων, οι εργασίες των επόμενων μαθημάτων έχουν αφαιρεθεί.
Τα EXIF-δεδομένα είναι απαραίτητα για το σωστό έλεγχο. Με βάση αυτά, ο εκπαιδευτικός είναι σε θέση να δώσει μια λεπτομερή κριτική και συμβουλές για τη βελτίωση της λήψης.
Συνήθως, στην ιστοσελίδα μας, κάτω από την εργασία σας, εμφανίζονται οι παράμετροι της λήψης. Αυτό γίνεται αυτόματα, διότι οι πληροφορίες αυτές λαμβάνονται από το αρχείο με τα EXIF-δεδομένα, τα οποία καταγράφονται από στην κάμερα. Ορισμένα, όμως, προγράμματα επεξεργασίας εικόνας αφαιρούν αυτές τις πληροφορίες.
Ο έλεγχος των εργασιών χωρίς στοιχεία λήψης είναι πολύ πιο περίπλοκος, επειδή είναι πιο δύσκολο να μάθουμε την ακριβή αιτία του σφάλματος και να δώσουμε την πιο σωστή συμβουλή.

Ας δούμε πώς γίνεται να μην χάνουμε τις ρυθμίσεις της κάμερας και το που θα βρούμε τις πληροφορίες αυτές.
Εάν χρησιμοποιείτε το Adobe Photoshop. Σ’ αυτό το πρόγραμμα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε την επιλογή Αποθήκευση ως… (Save As…), και όχι Αποθήκευση για Web (Save for Web).
Μπορούμε να δούμε τις παραμέτρους λήψης πατώντας Alt + Shift + Ctrl + I ή επιλέγοντας Αρχείο (File) – Πληροφορίες αρχείου (File info) - Δεδομένα της κάμερας (Camera data).
Εάν χρησιμοποιείτε το Lightroom. Όταν εξάγετε (export) τις φωτογραφίες, φροντίστε να αποεπιλέξτε το «ελαχιστοποίηση ενσωματωμένων μεταδεδομένων» (minimize embedded metadata) στην επιλογή «μεταδεδομένα» (metadata).

Αν δεν έχετε κανένα από παραπάνω τα προγράμματα, μπορείτε να μειώσετε το μέγεθος των φωτογραφιών και να εκτελέσετε μια απλή επεξεργασία χρησιμοποιώντας απλά λογισμικά όπως Picasa (https://picasaweb.google.com) ή FastStone Image (http://www.faststone.org/). Έτσι, δεν θα χάσετε τις πληροφορίες της λήψης.

Μπορείτε να ελέγξετε τεχνικά δεδομένα των φωτογραφιών με τους εξής τρόπους:
Picasa: στην επιλογή «Αναζήτηση» να κλικάρετε τις «Ιδιότητες». Στη συνέχεια, απλά κάντε κλικ στο αρχείο που θέλετε - στη δεξιά στήλη θα εμφανιστούν οι σχετικές πληροφορίες.
FastStone Image: Προβολή > Ιδιότητες εικόνας (Exif) ή το πλήκτρο συντόμευσης «I».

Οι χρήστες Mac μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα Pixelmator (http://www.pixelmator.com/)
Η προβολή του EXIF των φωτογραφιών είναι δυνατή και χωρίς το πρόσθετο λογισμικό.

Ο ευκολότερος τρόπος για χρήστες Windows (μέχρι XP, Vista) - κάντε δεξί κλικ πάνω σ’ ένα αρχείο, επιλέξτε την καρτέλα «Ιδιότητες» > «Περίληψη» > «Για προχωρημένους». Σε νεότερες εκδόσεις γίνεται με τον ίδιο τρόπο: δεξί κλικ και, στη συνέχεια, «Ιδιότητες» > «Λεπτομέρειες».

Στα MAC OS μπορείτε απλά να ανοίξετε τη φωτογραφία – «Προβολή» - και να πατήσετε «CMD + Ι»